Cuketové chutney na pečivo i do těstovin

24.08.2016 19:00

Invaze cuket neustupuje, a tak kromě receptů pro "čerstvé" zpracování musíme hledat i ty "trvanlivější". Cuketové chutney je výborná volba na zpracování návalu ze zahrádky. Je skvělé samotné jako pomazánka, ale i jako omáčka do těstovin nebo k masu. Po první várce přišla druhá i třetí, protože až se zima zeptá... Ničeho se nelekejte, příprava jen vypadá složitě :)

Co budete potřebovat:
- 1,5 kila cukety, nastruhané nahrubo
- 2 kostky bujonu (masoxu)
- 1 lžička mletý zázvor
- 2 lžičky mleté červené papriky
- 5 lžiček sojové omáčky
- špetku pepře
- 2 lžíce konzervačního přípravku (Deko)
- malý rajčatový protlak
- 5 lžic oleje
- 2 cibule
- česnek propasírovaný (podle chuti, na uvedené množství cca 8 stružků)

Jak na to:
Na oleji zesklovatíme cibuli a přidáme nastrouhanou cuketu (u větších kusů před strouháním vydlabejte měkkou část se semínky). Vmícháme rajský protlak, masox, česnek, sojovou omáčku, zázvor a necháme cca 30 minut dusit. Pak přidáme konzervační přípravek a necháme ještě 5 minut povařit. Dochutíme červenou paprikou, pepřem nebo jiným oblíbeným kořením. Plníme do skleniček, které pečlivě uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a pokusíme se uchovat alespoň do podzimu :)
Tip: pokud nechcete použít masox, můžete nahradit půl hrnkem opravdu silného vývaru a nezapomenout dosolit



 




 

Zpět