DOPORUČUJEME
04.05.2015 00:00Čočka má vysoký obsah vitamínů skupiny B a z minerálů hlavně fosforu, hořčíku a vápníku. Kromě toho obsahuje i síru, železo, měď, zinek, draslík, sodík, selen a nikl. Z dalších látek je nutno jmenovat ještě enzymy, organické kyseliny a lecitin.
Doporučuje se
- otylým při odtučňovací kůře
- je vhodná pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi
- podává při chudokrevnosti a měknutí kostí
- napomáhá snižovat cholesterol v krvi
- zjištěny i protirakovinnové účinky
- odvar ze semen čočky s olejem a špetkou solí se podává při zácpě
- vařená a rozmačkaná čočka se přikládá na krvácející rány
- smíchaná s moukou se přokládá formou náplasti při dně
- uvařená v octě se jako obklad přikládá na různé otoky.
———
Zpět