DOPORUČUJEME

04.05.2015 00:00


Čočka má vysoký obsah vitamínů skupiny B a z minerálů hlavně fosforu, hořčíku a vápníku. Kromě toho obsahuje i síru, železo, měď, zinek, draslík, sodík, selen a nikl. Z dalších látek je nutno jmenovat ještě enzymy, organické kyseliny a lecitin.

Doporučuje se

- otylým při odtučňovací kůře

- je vhodná pro nemocné cukrovkou, protože snižuje obsah cukru v krvi

- podává při chudokrevnosti a měknutí kostí

- napomáhá snižovat cholesterol v krvi 

- zjištěny i protirakovinnové účinky

- odvar ze semen čočky s olejem a špetkou solí se podává při zácpě

- vařená a rozmačkaná čočka se přikládá na krvácející rány

- smíchaná s moukou se přokládá formou náplasti při dně

- uvařená v octě se jako obklad přikládá na různé otoky.

Zpět