Obyčejná rýže není obyčejná

24.01.2016 10:15

Všichni známe rýži a často ji v kuchyni také používáme. Je lehce stravitelná, hypoalergenní, obsahuje velké procento škrobů (60 - 80%), málo tuků a má všestranné využití, naslano i nasladko. Existuje mnoho druhů rýže, liší se přípravou, tvarem nebo postupem zpracování. Nejčastěji se u nás používá dlouhozrnná, vhodná jako přílohová. Méně častěji pak používáme kulatozrnnou, která je vhodnější pro nákypy a kaše, protože při vaření se zrnka lehce rozpadají a lepí k sobě. Rýže neobsahuje lepek a tak se dnes vyrábí i těstoviny, mouka, rýžové nápoje jako náhrada mléka, různé pochutiny a polotovary, vhodné pro bezlepkovou dietu. 

Z pohledu technologického zpracování pak rozlišeujeme druhy rýže:
- neloupaná: zrna nemají odstraněnou šlupku, těžko se shání, dlouho se připravuje, ale je plná vlákniny a vitamínů
- natural (hnědá): zrna mají slupku jen lehce obroušenou, je zachován klíček, déle se vaří, má vyšší obsah tuku, bohatá na vlákninu a vitamíny
- bílá (leštěná) rýže je ta, kterou nejvíce známe. Zrna jsou oloupána a obroušena včetně klíčku. Příprava je kratší, trvanlivost delší, ale má méně vitamínů 

Pro ušetření času můžete použít i předvařenou nebo parboiled rýži, kde speciální úpravy zajistí kratší dobu vaření. Nevšední chutě pak nabízí rýže basmati, jasmínová nebo divoká. Zajímavé jsou i "barevné" rýže (hnědá, červená, fialová, černá), neloupané, které po uvaření mění barvu díky obsahu antokyanů. Jsou výborné na chuť, mají jemný oříškový nádech a samozřejmě jsou také bohatým zdrojem vlákniny. 

Vyzkoušejte ve své kuchyni i nové druhy rýže, nebudete zklamaní. My milujeme hnědou rýži, musí se připravovat o kousek déle než jste zvyklí, ale stojí to za to. Nebo zkuste třeba těstoviny z hnědé rýže, nezvyklá barva ozvláštní oběd a chuť vás okouzlí. Kaši s karobem, která chutná jako čokoláda, si zase zamilují děti. 

Zpět