Pečený čaj na zahřátí

04.01.2016 15:22

Procházka v mrazivém počasí je skvělý zážitek, ale pak se vrátíte domů a hledáte něco na zahřátí. My jsme si udělali zásobu pečeného čaje a tak stačí už jen zalít horkou vodou. No, a nebo konzumovat úplně samotný :) U nás se musí dělat dvojitá dávka, protože polovina množství se vždy záhadně ztratí při ochutnávání. 

Co budete potřebovat:

- ovoce podle chuti a stavu zásob či mrazáku (v našem případě to byly ostružiny, maliny, trocha jahod, bobule rakytníku, jablíčka, pomeranč, rybíz)
- koření co máte rádi (u nás vyhrála zimní kombinace anýz, badyán, skořice a hřebíček)
- cukr (my dali třtinový, asi 1/3 váhy ovoce)

Jak na to:

- ovoce omyjte, nakrájejte na menší kousky a pořádně promíchejte. Okapanou šťávu nevylévejte, ale nechte u směsi. Přimíchejte koření a cukr. Opět promíchejte a celou směs nalijte na spíše hlubší pekáč. Dejte do trouby na cca 160 stupňů a pečte 30 - 50 minut. Občas promíchejte. Každé ovoce je jiné, jinak šťavnaté, jinak sladké... čaj je hotový, když je všechno ovoce měkké a šťáva zhoustla. My vždy poznáme, že je tak akorát, když se u pekáče všichni sejdeme a nabíráme lžičku po lžičce a ochutnáváme a ochutnáváme :) (zde je asi ta záhada zmizení poloviny množství). Přendáme do nádob vhodných pro ledničku.
Cukr: samozřejmě čím méně, tím lépe, ale potřeba je určitě, aby čaj měl svou správnou chuť. Část můžete nahradit medem či sirupy, ale to až po upečení nebo přímo při servírování.¨

Do hrníčku pak dejte pořádnou lžíci pečeného čaje a zalijte horkou vodou. Ovoce snězte, horké je skvělé. V lednici máme vyzkoušené uložení tři týdny, déle nikdy neodolal našim lžičkám. Čaj je možné také zavařit, ale je to trochu škoda. Čerstvý je nejlepší. Dobrou chuť

Zpět