Quinoa známá neznámá

02.03.2016 15:24

I přes své skvělé vlastnosti je u nás quinoa stále ještě trochu opomíjená, ale sehnat ji dnes už není problém. Mnoho lidí ji nepoužívá spíše proto, že ji nezná, nikdy ji nezkusil, neví jak použít a třeba se i trochu bojí, "co z toho vyleze". Rád vás s touto potravinou seznámíme, ať si i vy můžete užívat její chuť a různorodé možnosti využití.

 
Co je quinoa?
Quinoa jsou semena merlíku chilského, jednoleté 1-2 metry vysoké plodiny rostoucí na úpatí And. Již před 5000 lety byla hlavní potravinou Inků, zažila i mírné zapomnění a od roku 1975 se vrací do původních oblastí pěstování, především Chile, Bolívie nebo Peru. Semena jsou bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny a také mnoha vitamínů - riboflavinu, betakarotenu, kyseliny listové a dalších. Neobsahuje lepek, je lehce stravitelná a tak není divu, že i NASA testuje její možnost využití při dlouhých vesmírných letech jako jednu ze základních potravin. Nejčastěji využívané jsou bílá, černá a červená, čas jejich přípravy se může lehce odlišovat. Chuť je lehce oříšková. 
 
Jak ji používat?
Quinoa má opravdu široké použití jak ve dormě samotných semen, tak mouky. Přílohy, saláty, kaše, polévky, naslano i nasladko, můžete ji použít do moučníků a koláčů, k zahuštění polévek atd. Příprava je jednoduchá, několikrát propláchnout vodou a pak nechat uvařit v 2,5 násobném množství vody cca 15 minut. Během vaření se uvolní klíčky. Správně připravená quinoa má být měkká, s lehce křpavým povrchem. Chutná teplá i studená. Je vhodná pro vegany, celiaky, fitness stravu i pro zpestření jídelníčku ostatních. Vyzkoušejte a uvidíte, že se quinoa stane stálicí vaší kuchyně. U nás tomu nebylo jinak :) A jak třeba upravujeme quinou my se můžete podívat v našich receptech
 
 
 
Zpět